Vaksinimi kundër tetanosit


Nga të gjitha sëmundjet infektive tetanozit të është më e rrezikshme dhe të paparashikueshme. Kjo sëmundje të aftë për të goditur të gjithë sistemin nervor dhe shpesh çon në pasoja fatale. Shpikje vaksinuar kundër tetanosit ishte një përparim i vërtetë në mjekësi. Në se nuk është e lehtë për të besuar, por ju lehtë mund të vini deri infeksione edhe sot. Prandaj, ju nuk mund të lënë pas dore vaksinimin.

Kur bën vaksinuar kundër tetanosit, si e bën këtë punë?Tetanozi - sëmundje e shkaktuar nga bakteria Clostridium janë të dëmshme. Ky lloj i baktereve jetojnë dhe shumëzohen në një mjedis aktiv. Shumica e tyre në tokë dhe pështyma e kafshëve. Clostridium mund të jetojnë në trupin e njeriut, por një sistem të mirë imunitar nuk do të lejojë që ata të shumohen dhe dëm.

Vaksinimi kundër tetanosit veçantë është projektuar për të përmirësuar efikasitetin e sistemit imunitar. Përbërja e vaksinës ndihmon të prodhojë antitrupat e duhur në trup që synojnë luftën kundër Clostridium.
Shumë besojnë se tetanosi profilaksi është kryer vetëm në fëmijëri, por në të vërtetë për të mbrojtur nga infeksioni një person ka nevojë për jetën. Nuk ka as edhe një orar të veçantë vaksinimi. Sipas këtij dokumenti, fëmijët nga tetanozi vërtetë janë vaksinuar më shpesh. Të rriturit gjithashtu i nënshtrohen një vaksinim të detyrueshëm të kërkuar çdo dhjetë vjet (afërsisht ndikimi i vazhdueshëm i një vaksinë). Vaksinat e para kundër tetanozit në jetën e të rriturve duhet të bëhet sa më shpejt që 14-16 vjet.

Infeksioni më e lehtë për të hyrë në trup nëpërmjet plagëve. Pra, ndonjëherë ju duhet të bëni vaksinimet, prishjes orarin normal. Parandalimin e urgjencës mund të ndodhë në rastet e mëposhtme:

 • Vaksinimi rekomandohet për lëkurë të dëmtuara rëndë ose mukozës.

 • Pacientët trauma, thekshëm lëndimet e marra, vaksinimi kundër tetanozit bërë të detyrueshme.

 • Mbrojtur kundër infeksionit duhet që nënat e reja kanë lindur jashtë spitalit.

 • Ne kemi nevojë për vaksinimet dhe pacientët me gangrenë, abscese, nekrozë indeve ose xhevairi.


 • Ku vaksinimet kundër tetanozit?


  Vaksinat më të përdorura shpesh kombinim. Ata kanë nevojë për të hyrë në mënyrë intramuskulare. Shumica e pacientëve të rinj janë të lejuara për të vaksinohen në muskul në kofshë. Të rriturit në të njëjtën vaksinës administruar shpatullën trekëndësh. Disa mjekë preferojnë për të bërë një e shtënë në pjesën e prapme (zonën nën teh shpatullën).
  Sigurohuni vaksinuar kundër tetanosit në mollaqe nuk është i rekomanduar. Në këtë trup të grumbulluar yndyrë trupit dhe për të marrë në muskul mjaft të vështirë. Administrata e nënlëkurës e vaksinës mund të dështojnë.

  Efektet anësore të vaksinimit kundër tetanozit


  Të gjitha vaksina mund të ketë disa efekte anësore dhe vaksinën kundër tetanozit komplikuar - nuk është përjashtim. Pas vaksinimit nuk duhet të jetë i befasuar nga fenomeneve të tilla:

 • takikardi;

 • ethe;

 • skuqje kruarje;

 • pezmatim i lëkurës;

 • artrit;

 • dhimbje koke;

 • të përzier;

 • të vjella;

 • diarre;

 • cikli menstrual;

 • dobësi;

 • dhimbje koke.


 • Për fat të mirë, shumica e trupit për t'u vaksinuar kundër tetanosit përgjigjet normalisht.
  Për patjetër të shmangur efektet e mundshme anësore para se vaksinimi është i nevojshëm për të lexuar contraindications:


 • A vaksinimi nuk është i rekomanduar në qoftë se ju jeni alergjik ndaj shumë ilaçeve.

 • Vaksinimet veprim duhet gratë shtatzëna.

 • Vaksinimi mund të dëmtojnë pacientët që vuajnë nga infeksioni apo përjetuar përkeqësimin e sëmundjeve kronike.


 • Pas vaksinimit, është e këshillueshme për të ndjekur një dietë dhe vetëm të marrë një vakt të lehta. Është e nevojshme që të heqë dorë nga alkooli.