Vitaminat në gratë shtatzënisë


Vitaminat - një material të natyrave të ndryshme kimike, të nevojshme për të përfunduar punën e të gjitha organeve njerëzore dhe sistemeve. Këto elemente biologjike kryejnë disa funksione të rëndësishme në trup, të përfshirë në metabolizmin, kontrollin ekuilibrin e hormoneve në trup, sistemin imunitar, sistemin nervor të siguruar stabilitetin, të mbështetur sistemin musculoskeletal, duke ndihmuar në formimin e dhëmbëve, kockave, muskujve . Çdo vitaminë është unike, ajo merr vetëm një tipar karakteristik dhe nuk mund të zëvendësohet me ndonjë substancë tjetër. Le të flasim për vitamina në gratë shtatzënisë.


Por trupi i njeriut nuk është në gjendje për sintetizimin e tyre shumica e vitaminave, kështu që është e nevojshme që ata të ardhur nga pa ushqim apo përgatitjet multivitamin. Gjatë shtatzënisë fëmija juaj duhet vitamina dhe minerale rritet në mënyrë të konsiderueshme, për shkak se një grua shtatzënë duhet të sigurojë ushqyesve jo vetëm veten, por edhe fruta. Dhe si trupi i nënës shtatzënë dhe shtatzënisë është shpesh komponentët mangët të ndryshme, ajo mund të shkaktojë probleme serioze në funksionimin e organeve të veçanta dhe të sistemeve të organeve në përgjithësi.


Si pasojë e mungesës së vitaminave çon në formimin e keqformime fetale, sidomos në tremujorin e I të shtatzënisë, kur diferenca është sistemeve të mëdha dhe organet. Në mënyrë tipike, gjinekologët rekomandojnë këtë periudhë për të marrë acid folik dhe jod. Pranimi i acidit folik e nevojshme për zhvillimin normal të tubit nervor në fetus. Një mangësi e rëndësishme e kësaj substance mund të çojë në serioze, ndonjëherë të papajtueshme me keqformime jetës të sistemit nervor të fëmijës. Vitaminat A, C dhe E janë pjesëmarrës aktivë të proceseve metabolike që ndodhin në të nënës dhe fetusit.


Veçanërisht e rëndësishme në këtë periudhë të pasura me vitamina A (përfshirë në formimin e organeve dhe skeletit), C (të përfshirë në proceset Redox, rregullon metabolizmin e karbohidrateve dhe koagulimit të gjakut), acid folik (zvogëlon rrezikun e lindjes së parakohshme). Vitamina B janë të nevojshme për sintezën e ADN-së. Zinku është i përfshirë në shpërndarjen dhe diferencimin e qelizave, mungesa e saj çon në formimin e defekteve të organeve dhe sistemeve të fetusit të ndryshme. Magnezi zvogëlon rrezikun e punës parakohe duke ulur tonin mitrës, dhe kalcium të nevojshëm për formimin e eshtrave, dhëmbëve dhe sistemit nervor të fëmijës së palindur, fetusi ka formuar më në fund, është rritja e saj, dhe trupi i gruas është në mënyrë aktive duke u përgatitur për lindjen e fëmijës. Gjatë kësaj periudhe kockave për nënën dhe fetusin nevojë për kalcium dhe vitaminë D, hekur (për të parandaluar anemi), vitaminë K, e cila rregullon koagulimit të gjakut dhe pengon zhvillimin e gjakderdhjes gjatë lindjes. Vitamina E është e nevojshme për parandalimin e lindjes parakohe.


Multivitamin futje kompleks i pamjaftueshëm i vitaminave dhe mineraleve në ditët tona kërkon emërimin gjatë shtatzënisë multivitamin komplekset minerale. Zgjedhja e barnave është mjaft i madh, por droga multivitamin përdoret gjatë shtatzënisë dhe gji-ushqyer fëmijën duhet të plotësojnë kërkesat e caktuara. Së pari, ata duhet të përmbajnë doza e mëposhtme fiziologjike të pasura me vitamina dhe micronutrients që janë në gjendje për të përmbushur nevojat e përditshme të një grua shtatzënë dhe fëmijën e saj. Së dyti, kompleks vitaminë-mineral duhet të zhvillohen duke marrë parasysh ndërveprimin e komponentëve të tij. Për shembull, vitamina B12 pengon absorbimin e vitaminës B6, magnez dhe zink zvogëlojë absorbimin e kalciumit, vitaminës D, në të kundërtën, kontribuon në këtë proces, dhe vitaminë C përmirëson thithjen e hekurit.


Duhet të theksohet se, në mënyrë ideale duke marrë një multivitamin duhet të fillojë disa muaj para planifikimit konceptim, si mungesa e vitaminave shpesh ndikon faza shumë të hershme të shtatzënisë, kur ka më aktiv gjatë ndarjes qelizore. Zgjidhni përgatitjen e nevojshme multivitamin duhet mjek sy mbi pranimin. Pas vitaminë zgjedhur në mënyrë korrekte dhe komplekse minerale rrit rezistencën jospecifik e nënës, kontribuon për një shtatzëni të favorshme minimizon komplikimet dhe kontribuon në lindjen e një fëmijë të shëndetshëm dhe pas lindjes prodhimin e qumeshtit ndihmon për të krijuar shërim të plotë dhe normal të trupit të një nënë e re.