Mangësi Jodi në gratë


Shkaku më i zakonshëm është një shkelje e jodit dietë të paekuilibruar - në qoftë se një grua shikuar figura, e kufizon veten në peshk, mish, produktet e qumështit, alga deti, hikërror dhe bollgur nuk do të shpëtojë nga mungesa e jodit. Nëse kemi parasysh se të ujit të pijshëm në vendin tonë, si të varfër këtë element gjurmë, rreth 90% e trupit tonë humbet jod në mënyrë sistematike. Arsyeja e dytë - probleme në traktin gastrointestinal, ku ushqimi vjen nga jodit thjesht nuk zhytur. Le të flasim për një temë të tillë si mungesa e jodit në femra.


Trupi shpejt përgjigjet mungesa e jodit. Kryesisht mungesa e jodit në tiroide reagon - ajo rrit. Ndonjëherë kjo rritje është shoqëruar me hypothyroidism, kur trupi përpiqet për të kompensuar deficitin e vet të hormoneve tiroide. Simptomat e para të problemeve (edhe në qoftë se nuk e zgjeruar gjëndër tiroide) janë lodhje konstante, ndjenjë të pakëndshme në zemër, dhimbje koke të shpeshta, shtim në peshë dhe durimin e ulët fizike. Simptomat e mëtejshme të bëhen më të gjalla: tiroide rritet gjëndër në madhësi, në qafë ndjenja dërrmuese, i shoqëruar nga frymëmarrje vështirësi dhe gllabërim, kollë e thatë duket për asnjë arsye.


Kur terapisti për rishikimin e planifikuar zbulon një shkakton strumë shtatzënë grua, ai e drejton atë në një konsultim me një endokrinolog. Shumë nëna të ardhshme sidomos mos u shqetësoni për këtë, por mendoj se ia vlen. Fakti që në procesin e rritjes dhe zhvillimit të fetusit merr pjesë jod, dhe nëse jo, anomalitë e mundshme e lindura, duke përfshirë shurdhësi, strabismus, vonuar mendor, çrregullime psikomotorike, hypothyroidism. Përveç kësaj, mungesa e jodit ndikon në rrjedhën e shtatzënisë deri në abort, lindje e parakohshme dhe madje edhe vdekjen e fetusit. Këto efekte të flasin për veten e tyre dhe të bëjnë datën problemi goiter.


Një tjetër arsye për të folur për pamjaftueshmerise jodike qëndron në fiziologji e shtatzënisë. Fakti është se, ndërsa duke pritur për trupin shtatzënë fëmijës nëna ka nevojë hormoneve tiroide, dhe jod është substrate, e cila promovon zhvillimin e këtyre hormoneve të njëjta. Në qoftë se kjo nuk është e mjaftueshme hormonet tiroide nuk mund të prodhohen në sasinë e duhur, për të cilat përgjigjet formimin hipofizës në masë të tiroide hormon stimulues. Si rezultat i këtij crashes pahijshme proces, tiroide të përgjegjshëm, në rritje në vëllim. Mungesa e jodit në nënat e trupit çon në një dështim të ngjashme në thërrimet e trupit që në veçanti prek sistemin e tij nervor qendror.

Nëse goiter endemike ishte një grua, edhe para se ajo vendosi të bëhet një nënë, është e rëndësishme të dini se kjo sëmundje endokrine në çdo rast jo një contraindication të shtatzënisë. Gjëja kryesore - për mjekun tuaj, shtatzënisë kryesor, e dinte në lidhje me problemin dhe, nëse është e nevojshme, të jetë në gjendje për këshilla dhe trajtim të nevojshëm.

Se trajtimi dhe parimet e saj janë të njëjta si për gratë shtatzëna dhe për gratë jo shtatzëna. Varësisht nga kulture dhe mjeku i tij manifestime mund të trajtojë një gjëndër tiroide zgjeruar apo vetëm jodit ose L-thyroxine. Nëse kërkohet nga situata, ju mund të përdorni metodën e kombinuar. Detyra kryesore e mjekut me bilancin e hormoneve. Hormonet e statusit Track ndihmojë teste specifike laboratorike (nga rruga, ata ndihmojnë për të diagnostikuar problemin dhe të përshkruajë trajtimin regjim të përshtatshëm).


Parandalim
Një mënyrë e thjeshtë dhe të përballueshme për të parandaluar mungesën e jodit është kripa pasuruar posaçërisht me jod dhe rekomandohet për përdorim të gjerë në ato zona ku përmbajtja e jodit në ujë është minimal. Përveç kësaj, tani dyqane ishin qumësht, bukë dhe produkte të tjera të konsumit në masë, të cilat janë pasuruar me jod.
Megjithatë, profilaksia e tillë në masë nuk është e mjaftueshme, kur është fjala për shëndetin e nënës dhe fëmijës. Dhe për shkak se çdo grua shtatzënë rekomanduar parandalimin individual, thelbi i së cilës vlon deri në marrjen e jodit që përmban drogë. Është e rëndësishme të theksohet se këto barna dhe dozen e tyre shkruan një mjek.


Shkalla e përditshme të jodit për gratë shtatzëna - 200 mcg. Pritja jod përmbajnë drogat në këtë rast ndihmon një gur të vrasin dy zogj me një gur - për të mbështetur bilancin e jodit në trup dhe për të parandaluar zhvillimin e goiter endemike në nënën dhe fëmijën e palindur. Të tilla një trajtim regjim të thjeshtë të çon në normalizimin e tiroide mbron sistemin qendror nervor të fëmijës dhe nuk bën asgjë për t'u shqetësuar shkakton strumë endemike.

Kur terapisti për rishikimin e planifikuar zbulon një shkakton strumë shtatzënë grua, ai e drejton atë në një konsultim me një endokrinolog. Shumë nëna të ardhshme sidomos mos u shqetësoni për këtë, por mendoj se ia vlen. Fakti që në procesin e rritjes dhe zhvillimit të fetusit merr pjesë jod, dhe nëse jo, anomalitë e mundshme e lindura, duke përfshirë shurdhësi, strabismus, vonuar mendor, çrregullime psikomotorike, hypothyroidism. Përveç kësaj, mungesa e jodit ndikon negativisht shtatzënisë deri në abort, lindje të parakohshme dhe madje edhe vdekjen e fetusit. Këto efekte të flasin për veten e tyre dhe të bëjnë datën problemi goiter.


Një tjetër arsye për të folur për pamjaftueshmerise jodike qëndron në fiziologji e shtatzënisë. Fakti është se, ndërsa duke pritur për trupin shtatzënë fëmijës nëna ka nevojë hormoneve tiroide, dhe jod është substrate, e cila promovon zhvillimin e këtyre hormoneve të njëjta. Në qoftë se kjo nuk është e mjaftueshme hormonet tiroide nuk mund të prodhohen në sasinë e duhur, për të cilat përgjigjet formimin hipofizës në masë të tiroide hormon stimulues. Si rezultat i këtij crashes pahijshme proces, tiroide të përgjegjshëm, në rritje në vëllim.