Çfarë e bën vitaminë mangësi dhe mangësi vitaminë hypervitaminosis


Shumica e njerëzve vënë re, për shembull, të çara të vogla në buzë, me siguri të plotë besoj se gjëja që ata kapen beriberi. Shpesh kjo deklaratë injorant nuk është e vërtetë, sepse vitaminë mangësi ndodh shumë rrallë dhe sot kjo do të thotë një mungesë të plotë të vitaminave në trup. Një gjendje e tillë mund, ndoshta, vetëm në raste ekstreme, dhe madje edhe atëherë, diku larg në veri, por në mënyrë për të kuptuar plotësisht për shkak të asaj që ne përballemi, ju duhet të kuptoni dallimet midis vitaminë mangësi dhe mangësitë vitaminë hypervitaminosis. Çfarë është e mbuluar nga këto terma dhe manifestime karakterizohen nga të dhënat e shtetit.


Çfarë është vitaminë mangësi të ndryshme, mangësi vitamina dhe hypervitaminosis ne përpiqemi të kuptojmë vetëm pasi të gjeni në terma të përgjithshme se çfarë është më e vitamina mungesë (ose e tepërt), e cila çon në pasoja të tilla të pakëndshme. Vitamina janë komponimet thjeshta organike vitale te trupit te njeriut. Pa vitaminat nuk mund të mbajnë gjuhën e jetës normale, një person i cili nuk ka këto substanca, kurrë nuk mund të konsiderohen plotësisht të shëndetshëm. Vitaminat janë kryesisht vijnë në trupin me ushqim, siç është pjesa e tyre përbërëse. Këto substanca janë gjetur në ushqim në sasi të vogla dhe nuk janë furnizuesit e energjisë për trupin e njeriut, por rolin vendimtar që ata luajnë në proceset metabolike, si katalizatorët janë të nevojshme për të ushqyesve janë tretur më të plotë. Përveç kësaj, trupi i njeriut vitaminat e nevojshme që ajo të funksionojë normalisht dhe të gjitha proceset vitale ajo vazhdoi normalisht.


A, D, E, F, K - yndyrë shpjegueshëm vitamina të grumbulluar në mëlçi dhe indet dhjamor.
B, C, P, PP, H, vitamina N-shpjegueshëm në trup nuk depozitohen, konkludohet lehtë nga ajo që shpesh çon në mungesën e të drejtave, në kontrast të grumbulluar vitamina yndyrë shpjegueshëm mund të çojë në hypervytamynozu.
Rrjedhimisht, këto koncepte ndryshojnë mangësi vitaminë, mangësi vitaminë dhe hypervitaminosis, e cila çon në një gjendje të tillë?

Beriberi. Në qoftë se kjo është një mungesë e disa vitamina trupi i njeriut, thonë polyavytamynoze, i quajtur ndryshe mungesa beriberi e një vitaminë të vetme. Avitaminosis në gjendje të zhvillojnë personalisht në dietë të gabuar, kur dieta është një mungesë e produkteve të caktuara. Përveç kësaj, vitamina mangësi mund të çojë në mosfunksionim të disa organeve të brendshme, që lidhen kryesisht me tretje. Së fundi, në të moshuarit dhe fëmijët në një moshë të hershme beriberi në gjendje për të zhvilluar në sfondin e çrregullimeve metabolike. Si sëmundje e rrezikshme mangësi? Në mungesë të vitaminave të caktuara në trup mund të zhvillojnë patologji të caktuara, të tilla si mungesa e vitaminës D rakit ndodh në një fëmijë. Për shkak të mungesës së vitaminës C mund të shkaktojë ekzemë. Megjithatë, vitaminë mangësi, është mungesa e plotë e një vitaminë (ose disa vitamina) - një dukuri shumë e rrallë sot dhe shpesh njerëzit duhet të merren me hypovitaminosis.


Hypovitaminosis. Ky term është quajtur mangësi (jo mungesa) e vitaminave në trup. Sa për ruajtjen e niveleve normale të jetesës së vitaminave në trupin tonë duhet vazhdimisht të jetë në rreth të njëjtin nivel, atëherë mungesa e kësaj substance fillon të mosfunksionim të organeve dhe sistemeve. Kjo është mangësi të mundshme vitaminë në uljen e performancës, humbje oreksi, dukuri e nervozizëm, ndjenjat e lodhje të vazhdueshme. Mungesa e vitaminave çon në dobësimin e sistemit imunitar, i cili nga ana e tij kërcënon depërtimin e lehtë në trupin e mikroorganizmave të ndryshme patologjike, patogjene, se kjo gjendje mund të çojë në pasoja më të rënda. Konsumi i vitaminave kështu duhet domosdoshmërisht të rritur, përndryshe trupi nuk mund të duhet të absorbuar ushqyesve nga ushqimi, përkeqësojnë lëkurën, mukozës, muskujt. Për fëmijët mungon vitamina të rrezikshme për shkak se në këtë mënyrë përkeqësuar funksionet e trupit, vuan zhvillimin fizik dhe intelektual, rritjen e shqetësuar, etj Fakti i kërkuar se mangësitë vitaminë janë shpesh në gjendje zgjat një kohë të gjatë dhe nuk manifestohen në të njëjtën kohë në mënyrë që dëmton shëndetin tonë.


Si mangësi vitaminë mund të manifestuar veten? Ashtuquajtura verbëri natën - vizion muzg, e shqetësuar nga mungesa e vitaminës A. Mungesa e vitaminës B1 çon në dobësimin e kujtesës, humbje e oreksit, dhimbje koke, sepse ajo ka shkelur oksidimi i karbohidrateve. Mungesa e vitaminës B2 çon në përçarje të proceseve metabolike dhe energjisë, mungesa e vitaminës C çrregullimeve të lëkurës shfaqet (lëkurë), dobësuar mishrat (gjakderdhje), rrit nervozizëm dhe dobësi, dhimbje në gjymtyrë të ulëta. Nëse mungesa e vitaminës E mund të zhvillojnë distrofi muskulare.


Hypervitaminosis - tepërt e vitaminave në trup. Shpesh ka një tepricë e yndyrë-shpjegueshëm (dmth, në gjendje për të grumbulluar) vitamina. Kështu ka dehje, ka parregullsi të ndryshme në sisteme të ndryshme dhe organeve. Teprica vitaminës A çon në funksion anormale të mëlçisë, presionin në rritje, të qenët i përgjumur dhe dhimbje koke. Një mbidozë e vitaminës D grupit çon në formimin e gurëve në veshka, kockë të thyer. Teprica shkakton vitaminë C fle çrregullime, vuajnë veshkave dhe pankreasit.